Om Keramiken

All keramik är drejad eller kavlad i stengodslera - grå, vit och vit med lavaprickar. Den är bränd i 1240 grader som gör den hållbar och tålig för daglig användning. 

All glasyr är fri från giftiga ämnen. Använder oftast vit blank, grön blank, ljusblå blank, svart matt och grå matt glasyr. Den blanka glasyren är i regel mer reptålig än den matta som kan ge en lite sträv känsla när man använder bestick. Därför brukar jag i regel försöka använda en blank glasyr inuti muggar och på tallrikar. Blir det märken i glasyren beror det oftast på metaller av sämre kvalité vilket alltså inte ger anledning till reklamation. Salt, ättika, en gul/grön svamp och lite gnuggande gör oftast att ev märken försvinner.

Keramiken tål micro och ugn. Tänk bara på att inte utsätta den för plötsliga stora temperaturskillnader, till exempel direkt från frysen in i en varm ugn. Då finns en risk att den kan spricka.

Man kan med fördel diska keramiken i maskin. Det blir oftast mer skonsamt än handdisk då tunna kanter lättare kan slå i annat i diskbaljan. Stengods är hållbart, men slag direkt mot kanten kan trots allt orsaka en spricka.

Ett fåtal av mina produkter har dekaler. De köps färdiga och består av keramiskt pigment som ligger på en plasthinna. Dekalerna blöts upp och appliceras på de handdrejade föremålen. Sedan bränns de fast i glasyren i 800 grader. Dessa ligger precis på ytan och får mest slitage vilket gör att rekommendationen är att diska dessa för hand. Har man skonsamt maskindiskmedel och vatten fungerar det i diskmaskin också, men det avgörs av köparen.

På bilderna visas ett exemplar av produkten, men eftersom lera är ett naturmaterial och allt är handdrejat eller kavlat direkt från lerklumpen blir det en viss variation på de olika exemplaren. Det är det som är charmen med det handgjorda! Små prickar och nyansskillnader i glasyren tillhör alltså det handgjorda och måste ses som en del av värdet med hantverket som ger en annan känsla än det maskintillverkade. Det förekommer också storleksvariationer på några få millimeter, eftersom inget är gjutet i form utan varje produkt är skapad direkt av handen. Vid beställning av till exempel flera muggar försöker jag välja de som är mest lika i storlek.