Om Keramiken

All keramik är drejad eller kavlad i stengodslera - grå, vit samt vit med lavaprickar. Den är bränd i 1240 grader som gör den hållbar och tålig för daglig användning. 

All glasyr är fri från giftiga ämnen. Oftast används vit blank, grön blank, svart matt och matt glasyr i jordiga nyanser. 

Den blanka glasyren är i regel mer reptålig än den matta som kan ge en lite sträv känsla när man använder bestick. Därför används i regel en blank glasyr inuti muggar och på tallrikar. 

Blir det märken i glasyren beror det oftast på metaller av sämre kvalité vilket alltså inte ger anledning till reklamation. 

Skulle det bli missfärgningar av te och kaffe funkar oftast att hälla i en skvätt ättika samt någon tesked bakpulver som snurras runt i muggen, låt verka en stund och gnugga sedan bort beläggningen med en gul-grön svamp. 

Keramiken tål micro och ugn. Tänk bara på att inte utsätta produkterna för plötsliga stora temperaturskillnader, till exempel direkt från frysen in i en het ugn. Då finns en risk att godset kan spricka.

Man kan med fördel diska keramiken i maskin. Det blir oftast mer skonsamt än handdisk då tunna kanter lättare kan slå i annat i diskbaljan. Stengods är hållbart, men slag direkt mot kanten kan trots allt orsaka en spricka. 

Ett fåtal av produkterna har dekaler. De köps färdiga och består av keramiskt pigment som ligger på en plasthinna. Dekalerna blöts upp och appliceras på de handdrejade föremålen. Sedan bränns de fast i glasyren i 800 grader. Dessa ligger precis på ytan som utsätts för mest slitage vilket gör att rekommendationen är att diska dessa för hand. Har man skonsamt maskindiskmedel och vatten fungerar det i diskmaskin också, men det avgörs av köparen.

På bilderna visas ett exemplar av produkten, men eftersom lera är ett naturmaterial och allt är handdrejat eller kavlat direkt från lerklumpen blir det en viss variation på de olika exemplaren. Det är det som är charmen med det handgjorda! 

Små prickar och nyansskillnader i glasyren tillhör alltså det handgjorda och måste ses som en del av värdet med hantverket som ger en annan känsla än det maskintillverkade. 

Det förekommer också storleksvariationer på några få millimeter eftersom inget är gjutet i form utan varje produkt är skapad direkt av handen. Vid beställning av till exempel flera muggar sorteras och levereras de som är mest lika i storlek.